- Details
- Geschreven door: Administrator
- Categorie: Blog
- Hits: 454
Afgelopen week kreeg ik van Gijs van der Voet het bericht door dat er baardmannetjes zijn gesignaleerd bij het Valkenburgse Meer. Dat is vlakbij Leiden, dus goed te doen om deze prachtig gekleurde rietvogeltjes te gaan zoeken. Het hele jaar al bezig om deze mooie vogels op de camera vast te leggen, maar iedere keer zonder behoorlijk resultaat. Ik weet, ze zitten vaak bij de Zevenhuizerplas en ook langs de Oostvaardersdijk worden ze regelmatig gezien. Pas nog op Texel geweest (zie mijn verslag) maar toen ook geen baardman of baardvrouw goed in de kijker. Alle reden dus om deze week op zoek te gaan naar de locatie die Gijs me gaf. Op naar de baardmannen.
Rond half acht in de ochtend arriveer ik op mijn fiets bij het Valkenburgse Meer. Google Maps wijst me keurig de locatie aan, waar gisteren de baardmannetjes zijn gezien. Het is nog stil, grijs weer en een matige wind. Jammer, want de baardmannetjes gaan alleen hoog in het riet als er weinig wind is. Liefst met een zonnetje erbij. Beide zaken ontbreken. Maar ik laat me niet ontmoedigen. Met de kijker speur ik de rietveldjes af. Opeens hoor ik hun bekende geluid. Maar waar zitten die rietacrobaatjes. Horen is niet genoeg!
Af en toe zie ik de baardmannetjes in het lage riet zich voortbewegen. Helaas zitten ze veel te laag. Mijn camera hangt werkeloos aan mijn schouder. Turen tussen de rietstengels, om ook maar een schim te zien. Soms hoor ik er meerdere tegelijk. Ineens vliegt een groepje op, plopt ietsje verder weer neer in het riet. Ik er achteraan. Maar ze spelen verstoppertje. Ze laten zich wel horen, maar ja, daar heb ik niets aan.
Na bijna twee uur geduldig zoeken en luisteren, kruipt opeens een mannetje baardman omhoog in een rietpluim Plundert daar de uitgebloeide rietbloemen. De zon komt ook nog te voorschijn. Eindelijk, mijn geduld wordt beloond. Uitgebreid laat de baardman zich fotograferen. Even later meldt baardvrouw zich ook even, al duikt die al snel weer de laagte in. Wat zijn het toch prachtige vogeltjes, rank en supermooi gekleurd. En dat zien in de Randstad, op nog geen vier kilometer van mijn huis.
Voldaan stap ik weer op mijn fiets. Ik heb mijn vitamines weer binnen. Vitamine plus, want deze waarneming plaats ik in het lijstje mooiste waarnemingen van het jaar 2024.
- Details
- Geschreven door: Administrator
- Categorie: Blog
- Hits: 513
Ieder jaar doe ik eenmaal "gek". De oktobermaand is de tijd van het jaar dat op het prachtige vogeleiland Texel het Dutch Birding Weekend wordt georganiseerd. De organisatie hiervan is in handen van Dutch Birding en het Vogelinformatiecentrum Texel. Al jaren gaan mijn zoon Sander en ik bepakt met verrekijker, telescoop en camera vol spanning naar dit eiland. De laatste zes jaar gaat ook Koen mee, onze vogelvriend uit Heerde. En niet alleen wij, soms meer dan honderd fanatieke vogelaar betreden dan het eiland. Met als doel zoveel mogelijk zeldzame vogels op sporen. In het weekend van achttien en negentien oktober wordt het hele eiland afgezocht, op zoek naar die ene heel zeldzame vogel. Voor de vinder ligt een prachtige Swarovski verrekijker klaar, aangeboden door het Vogelinformatiecentrum. Natuurlijk maken we ons geen enkele illusie dat wij die bijzondere vogel gaan vinden. Maar we doen mee. Texel, here we come!
Vrijdagmiddag komen Sander en ik met de boot aan op Texel. Van Koen hebben we gehoord dat er een sneeuwgors te zien is bij de dijk in De Cocksdorp. Ter hoogte van diezelfde plek is ook een grote grijze snip gezien. Zo gauw we de boot afrijden, snellen we direct naar deze waarnemingsplek. De adrenaline stroomt nu al in verhoogde staat door ons lichaam. Hoe gek kan een mens zich maken. Niet eens eerst rustig naar ons huisje in Oost, nee hoor, direct al in de race.
Aangekomen op deze bestemming zien we tientallen vogelaars, gewapend met telescopen en camera's over het wad turen in de verte. Daar, heel ver weg, daar zit ie. De grote grijze snip. Ik mag door een telescoop kijken van iemand. Ik zie een grijs vogelbeest met een redelijk lange snavel in een grijze achtergrond. Voor mij een schim, maar voor velen naast mij euforie. Ik heb het al gauw gezien, mij te ver. Dan maar gauw naar de sneeuwgors, hier achter het dijkje. Tientallen fotografen omringen een vogelbeest in het gras. Totaal niet bang voor die "gewapende" vogelaars met camera's en kijkers. Een van de aanwezigen wil met een toeter van een lens op de camera nog dichterbij. Waarom in hemelsnaam, drie meter afstand mag er toch wel tussen blijven? (zucht)
Na deze eerste ontmoetingen besluiten we nu toch maar naar ons huisje te gaan. We komen nog wel langs Dorpzicht, waar we even stoppen om twee oeverpiepers te spotten. Een torenvalk op een hooibaal kijkt ons wat verbaasd aan. Wat doen toch al die vogelaars hier op het eiland. We rijden weer een stukje verder. Sander roept opeens "stop". Een hele groep goudplevieren bevolkt een paar akkers. Prachtig, weer wat fotootjes gemaakt. Dan weer verder. Dan stuiten we op een groep vogelaars langs de weg die allemaal turen in de verte. Daar in de verte zit een Amerikaanse goudplevier. Een heel zeldzaam soort. Ik mag weer even door een telescoop van iemand kijken. Heel ver weg zie ik iets wat op een goudplevier lijkt, maar of het nu de Amerikaanse is? Het zal wel. Te ver weg, niet boeiend. Dan rijden Sander en ik eindelijk door naar ons gehuurde huisje in Oost. Koen staat al klaar met een Texels biertje. Proost!
Ik zal jullie de rest maar een beetje besparen wat wij de verdere dagen allemaal hebben beleefd. De avonden werden gevuld met lezingen en een vogelquiz in het Eierlandsche Huis, georganiseerd door het Vogelinformatie Centrum. Overdag bezoeken we tal van gebieden, rijden van hut naar her. Niet op zoek naar dat uiterst zeldzame vogeltje hoor. Gewoon zoeken naar leuke soorten. Van roze spreeuw in Den Burg tot kepen en sijsjes in De Muij. Een grote groep kluten bij de Vogelboulevard, een blauwe kiekendief vliegend boven de Nederlanden. Bontbekplevieren op de Slufter. Genieten, genieten, genieten. Ondanks het toch wel wat grijze weer. En de echte massale vogeltrek kwam niet echt los.
De dagen vliegen voorbij. Wij "scoren" helaas niet het meest zeldzame vogeltje van dit weekend. De prijs gaat naar de (geluids)waarnemers van een Mongoolse pieper. Nog nooit van gehoord. Wat doet dat beest hier.
We hebben natuurlijk het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp bezocht. Marc Plomp adviseert me bij de koop van een adapter om te digiscopen. Wat een prachtige winkel in dit centrum. En altijd de laatste tips om de mooiste vogelplekjes te vinden. Excursies genoeg worden er aangeboden. Mensen, bezoek dit centrum! Voor mij een heel vertrouwd adres.
En wil je lekker uit eten? Ga dan naar de Smulpot in Den Burg. Daar kun je zo heerlijk eten! Wel reserveren, want het restaurant is altijd vol bezet. Wij komen hier ieder jaar. Traditie. We zitten altijd aan dezelfde ronde tafel, nabij de wand waar een prachtig gedicht over Texel staat geschreven. Als ik dat iedere keer weer lees, dan weet ik het zeker ........ Texel, mijn hart ligt bij jou. Hier voel ik me thuis, tussen al die honderdduizenden vogels, die dit mooie eiland bevolken. Texel, volgend jaar zie je ons terug.