­

Spechtenrace, klevers en pluimstaarten

Boomklever2Op zaterdag 9 januari 2021 gaan we eindelijk weer eens op pad, Harry en ik. Gewapend met kijker en camera trekken we erop uit. Bestemming: Elswout, in het plaatsje Overveen, in de zuidpunt van Noord-Holland. In de ochtend toch maar wat later afgesproken, want de wegen zijn glad en code orange en code geel wordt volop uitgeroepen. Uiteindelijk valt het hier in het westen wel mee, al spiegelen sommige wegen best nog wel. Rond 10.00 uur zijn we op de plaats van bestemming. Een grote bonte specht en een boomklever begroeten ons enthousiast. Niet wetende dat we deze birdies vandaag nog heel wat keren zullen tegen komen. Harry is hier nog nooit geweest. Hij kijkt zijn ogen uit. Wat een mooi landgoed. Voor mij is het al een tijd geleden dat ik hier voor het laatst was. Alleen maar goede herinneringen aan dit prachtige gebied. Vol hoge verwachtingen lopen we door de toegangspoort naar binnen. 

Goudhaan2Al gauw worden we onthaald met het bekende roepje van de boomklever. Wat een prachtig beestje. Boomstam op en af, hij kan het allebei. Zijn medekruiper, de boomkruiper kan alleen van beneden naar boven klimmen. Dan houdt het op. Ook de boomkruipers laten zich vooral goed horen, maar gelukkig ook zien. Wat verder in het park komen we de eerste goudhaantjes tegen. Lastig vast te leggen op de camera. Gelukkig krijg ik weer de nodige tips van Harry om ook zo'n snel verplaatsend vogeltje op de camera te krijgen. We komen nog genoeg acrobaatjes tegen, helaas geen vuurgoudhaantjes. Terwijl we aan het fotograferen zijn, begint het opeens even te regenen. Gelukkig staan we vlakbij een overkapt hutje, zodat we rustig droog de boel verder om ons heen kunnen bekijken. Wat een mooi gebied! 

Als we weer verder gaan, komen we oog in oog te staan met nog meer goudhaantjes. We komen nu ogen te kort, want de boomklevers vliegen ons ook om de oren, hevig roepend om aan te geven "dit wordt mijn terriorium". Een boomkruiper kruipt zijn route. 

Een wens van Harry komt uit, hij wil heel graag een eekhoorntje op de foto. Niet een, maar wel drie eekhoorntjes buitelen aan de takken, springen van de ene tak naar de andere en hangen vrolijk ondersteboven. Dan ziet de wereld er toch wel erg bijzonder uit. 

Eekhoorn4We wandelen verder, komen echt ogen en oren te kort. Overal de roep van de boomklevers, afgewisseld door het roffelen van de grote bonte specht. Natuurlijk laat ook het roodborstje zich zien. Ongelofelijk, hoe dichtbij we kunnen komen. We schieten heel wat foto's af. Tussendoor koolmezen, pimpeltjes, winterkoning, vinken en gaaien. Wat een dag. Ergens schiet een roofvogel achter de bomen, ik kan hem nog net vastleggen. Buizerd, havik? We weten het niet.

Na heel wat uurtjes genieten, lopen we weer richting auto. Nog even de geeloogjes op de foto (kuifeendjes) en dan naar huis. Hoog in de bomen zwaait een koperwiek ons uit. Een overgetelijke dag. Een ding weten we zeker, in dit gebied komen we terug.

 Voor meer info over Elswout, klik op de volgende link: Landgoed Elswout

 

Blauwe reiger

 

 

 

 

 

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­