­

TafeleendWoensdagmiddag 25 november gaan we met vier man/vrouw sterk een wandeling maken in de Munnikenpolder aan de rand van Leiderdorp. Het zonnetje doet uitstekend zijn best en gelukkig hebben we de zon in de rug. Eendjes kijken is altijd leuk. Dat blijkt ook vandaag maar weer. We zien vele soorten, waaronder smient, kuifeend, slobeend, wilde eend, tafeleend, wintertaling en krakeend. Mijn favoriete soort laat zich vandaag ook zien, de pijlstaart. Wat een prachtige eendensoort toch. Vooral de mannetjes zijn echt een lust voor het oog.

We genieten enorm, af en toe vliegen er over onze hoofden heen grauwe ganzen, een paar aalscholvers. In de verte brandganzen, natuurlijk ook de canadese ganzen (daar gaat het veel te goed mee), nijlganzen (wat doen die hier?) en ga zo maar door. Een buizerd zit rustig te genieten op de vaak aanwezige paaltjes in het groene landschap.

Framje4Aan het eind van de wandeling geniet ik van de wintertalingen in het late zonlicht. Wat zijn ze toch mooi. Door mijn camera zie ik een schichtig adhd-zwembeestje driftig rondjes draaien in het water. Het zal toch niet ....? Jawel hoor, onder de rook van Leiden, in de Randstad, een franjepoot! Mijn dag kan niet meer stuk. Herinneringen komen terug van mijn vogelervaring in oktober op Texel, toen had ik de rosse en de grauwe franjepoot in één kijkerbeeld. Stond toen samen met Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel te genieten van die waarneming. En nu sta ik met drie andere enthousiaste KNNV-ers te kijken naar ..... rosse of grauwe?? Onderzoek moet thuis maar plaats vinden. Veel foto's gemaakt, als bewijsplaatje. Dan thuis maar een paar kenners raadplegen, Luuk Punt, Sam Gobin, Jos van der Berg. 
Meer informatie over de Munnikenpolder, lees dan  Reinier's Blog: Munnikenpolder,  

Aan het eind van de avond is de conclusie getrokken, het betreft een rosse franjepoot. Geweldig toch.

Nog steeds is deze rusteloze zwemmer aanwezig, ondertussen al door veel vogelaars bekeken. Dat krijg je natuurlijk, als je deze soort door geeft aan waarneming.nl

Pijlstaart

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­