­

OchtendZaterdag 19 september naar de Oostvaardersplassen. Dat stond al lang in mijn agenda en wat verheugde ik mij daarop. Samen met Harry Berkelouw op pad, gewapend met verrekijker, telescoop en camera. En wat hebben we geluk gehad, super mooi weer, leuke waarnemingen en ons doel bereikt: het fotograferen van de zeearend.

Zeeaarend1Om 6.45 uur sta ik op de Grote Praambult, eerst nog alleen, maar al gauw met nog een paar andere enthousiaste vroegelingen. Door de telescoop zie ik een grote groep edelherten en runderen over de toch best wel kale vlakte lopen en grazen. Er vliegen grote groepen spreeuwen over, een groep nijlganzen schiet voorbij en ja hoor, de eerste zeearend laat zich al na vijf minuten aanwezigheid hier vanaf de parkeerplaats zien. Best ver weg, maar toch maak ik direct de eerste bewijsfoto. Na 45 minuten rijd ik richting kijkhut de Grauwe Gans, want daar zal Harry naar toe rijden. Rond acht uur gaan we samen op pad, eerst de kijkhut "De Grauwe Gans" in. We zijn niet de enige, een enthousiaste groep vogelliefhebbers blijkt al aanwezig. Op mijn vraag of de zeearend zich al heeft laten zien een verrassend antwoord: "Ja hoor, hij zit hier links van de hut, op een kale boomtak." Nou ja, zo snel al weer resultaat. De camera lost een aantal salvo's, tientallen foto's genomen met mijn nieuwe Canon. Helaas vliegt de "vliegende deur" al snel weg, maar laat zich gelukkig deze ochtend nog vele malen zien. Vanaf de kijkhut prachtig te aanschouwen. Maar niet alleen de zeearend laat zich zien, ook vele bontbekplevieren, tureluurs, kemphanen, kluten en een groenpootruiter verschijnen voor onze ogen. Een tweetal casarca's staat verstopt tussen de duizenden wintertalingen. Indrukwekkend is te zien hoe een bruine kiekendief een taling probeert te pakken in een enorme vlucht opvliegende wintertalingen. Zonder resultaat, de massaliteit van de vliegende eendjes doen de rover duizelen. Opeens verschijnt er in de verte een zeearend, gevolgd door een agressieve visarend, die al duikend op de zeearend hem probeert te verdrijven. "Weg uit mijn voedselgebied!" Strijd onbeslist, beide vliegen weer hun eigen route.
BaardmanWe komen ogen te kort, dan weer een witte kwikstaart vlakbij de hut, dan in het riet opeens een baardmannetje. Wat een geweldige plek hier om vogels waar te nemen.

Pas na een paar uurtjes gaan we richting de kijkhut De Kluut, want daar zitten soms grote groepen kluten. De hut doet zijn naam eer aan, een grote groep kluten laat zich prima bewonderen. Verder nog wat talinkjes, maar verder weinig bijzonderheden. We gaan even naar het bezoekerscentrum om wat te lunchen. Harry en ik zetten onze spullen op een tafel, maar plots zien we een roofvogel over ons hoofd heen schieten. Een visarend, zo dichtbij. Ik pak snel mijn camera en weet toch nog een paar foto's te maken. Wat een machtige waarneming, een visarend, over onze hoofden heen. Tijdens de lunch vliegen de vlinders ons om de oren, maak wat plaatjes om ook dit vast te leggen. VisarendDaarna gaan we op weg naar de volgende kijkhut. Onderweg zien we niet veel bijzonders, een roepende dodaars, wat kluten en wat overvliegende spreeuwen. In de kijkhut zelf ook niet veel te zien, wel een paar grazende herten langs de kant van het water. Toch ook leuk. 
Na een half uurtje gaan we weer terug naar de auto's. We besluiten nog even langs de Oostvaardersdijk te rijden en daar in ieder geval de twee parkeerplaatsen te bezoeken. Parkeerplaats 1 levert niet veel bijzonders, maar bij parkeerplaats 2 worden we weer getrakteerd op een zeearend, eerst rustig zittend op een klein eilandje in het water, maar al gauw wegvliegend richting noord. Maakt niet uit, we hebben hem weer in de kijker gehad en op de camera vastgelegd. De zoveelste waarneming van een zeearend. Als we richting de auto lopen, laat een torenvalk zich nog even mooi bewonderen. We kwamen voor de zeearend en dat was dus niet voor niets. Van andere vogelaars hoorden we, dat er momenteel minstens 5 zeearenden aanwezig zijn op de OVP. 

Onze dag kon niet meer stuk, wat hebben we genoten van het weer, de natuur en in het bijzonder van de vogels. Oostvaardersplasse, We will come back.

Bruine kiek2

 

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­