­

Digital GuideOp zaterdag 22 augustus 2020 kreeg ik de kans om kennis te maken met de Digital Guide van Swarovski, de dG 8x25 Slimme Verrekijker.
Mark Collier ontving mij in het Vogelinformatiecentrum op Texel. Al eerder heb ik van hem een workshop gevolgd over digiscoping.
Daarnaast ben ik ook samen met hem op pad geweest tijdens een van de vele vogelexcursies, die door het informatiecentrum wordt georganiseerd.
Maar nu op pad met deze unieke verrekijker van Swarovski. 
De Swarovski dG 8×25 Slimme Verrekijker is niet alleen een verrekijker maar is daarnaast voorzien van een digitale camera van 13 megapixel die je in staat stelt om de vogels of andere dieren meteen te fotograferen. Daar blijft het niet bij. Met behulp van een wifi hotspot in de verrekijker kun je de beelden direct naar je mobiele telefoon sturen om daar op naam te laten brengen door slimme identificatie software van Merlin. Ook kun je tot maximaal 5 mensen op hun eigen telefoon of tablet mee laten kijken als je naar vogels gaat kijken. Met deze verrekijker, gebaseerd op de CL pocket 8×25 kun je dus observeren, vastleggen en delen. Nooit eerder was er zo’n slimme verrekijker.

Mark en ik gaan op de noordoostpunt van het eiland kijken naar de vogels op het wad. Even wennen aan de kijker, want je kunt maar kijken door één oog. Maar wel een spatzuiver beeld. Terwijl Mark het één en ander demonstreert met de digital guide kijk ik mee op mijn mobiel.
Toch wel heel bijzonder, wat zijn ene oog waarneemt, zie ik op mijn display. Ongelofelijk.
Zowel Mark op de digital guide en ik op mijn mobiel kunnen de waargenomen beelden vastleggen via een speciale app. Spectaculair.
Dwergstern2Na een tijdje krijg ik de kijker wat langer in mijn handen en maak de nodige foto's van de dwergsterntjes die voorbij schieten.
Wat een belevenis. Ik sta versteld van de scherpte van de foto's. Soms zijn de vogels best ver weg, maar toch krijg ik mooie shoots te zien op mijn mobiel.
Ik kan er geen genoeg van krijgen, maar na ruim een uur zit deze kennismaking met dit futuristich apparaat erop.
Natuurlijk vertel ik enthousiast aan Marc Plomp dat deze kijker vast de toekomst zal worden als verrekijker voor menig vogelaar.
Mark Collier, dank voor deze kennismaking met de Digital Guide. Deze kijker staat nu hoog op mijn verlanglijstje.

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­