­

Woudaap 05Al weken huist er een mannetje woudaap onder de rook van Zoetermeer. Al vele mooie foto's zijn er via de app verspreid. Het wordt toch wel eens tijd om zelf deze zeldzame vogel te spotten. Zeker nu er waarnemingen worden gedaan van een vrouwtje woudaap en .... drie jongen. Adri de Groot heeft ze met prachtige foto's in zijn vogeldagboek (aanrader om daar lid van te worden) met vele mensen gedeeld.

Kleine karekietSamen met Stan van der Laan komen we om 7.00 uur aan in de Benthuizerplas. We zijn niet de enige, enthousiaste vogelaars staan, gewapend met camera's en telescopen al in de starthouding om de woudaap te zien. We zijn er nog geen vijf minuten, of het mannetje kondigt zich aan. Toch niet zo'n grote vogel. Maar wel mooi getekend. Elegant strijkt het reigerachtig beest neer op een rietstengel. Net een aapje in het riet. Velen noemen hem daarom ook wel rietaap. Ik neem snel een paar foto's. Maak er gewoon heel veel, dan is er altijd wel eentje goed. Na een paar minuten verdwijnt het mannetje weer uit het zicht. Stan loert nog eens goed door de telescoop en weet al gauw een, twee, nee drie woudaap-jongen in beeld te krijgen. Bijna niet te zien, zeker niet met het blote oog. Zelfs niet in het zoom-beeld van mijn camera. Wat hebben die beesten een mooie schutkleur. Daarnaast houden ze zich vooral veilig achter de nodige rietstengels.

Nog een paar keer laat man woudaap zich zien. Helaas zien we niet het moment dat hij de jongen voert. Opeens duikt vanuit een andere rietoever even het vrouwtje woudaap op. Maar meer dan een schim zien we niet.

Woudaap 09We hebben een kleine twee uur genoten van deze toch zeldzame rietvogels. In de Zevenhuizerpolder is ook een mogelijk broedgeval gemeld. Daar ga ik ook eerdaags nog een keertje kijken. Voorlopig houd ik het vandaag hierbij, de temperatuur knalt naar tropische waarde. Maak nog wel even een fotootje van een baldadige kleine karekiet, die vraag ook om wat aandacht. Over onze hoofden heen vliegt een groep grauwe ganzen en voor ons snatert de hele tijd een krakeend. 

We verlaten de plek, wensen de achterblijvende spotters succes en hobbelen tevreden in mijn trouwe Ford Fiesta naar huis.

Grauwe ganzen

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­