­

Biesbosch 26Na meer dan een half jaar minder actief te zijn geweest op vogelgebied, vanwege oogproblemen, eindelijk weer eens op pad met leden van de KNNV Leiden. Afgelopen half jaar twee oogoperaties gehad, staar en hoornvliestransplantatie rechteroog. Daardoor weinig animo om de natuur met groene ogen te bekijken. Maar dankzij een zeer geslaagde hoornvliestransplantatie lijkt mijn rechteroog wel op een haviksoog. Hopelijk dit jaar nog mijn linkeroog in de revisie.

Biesbosch 35Rond negen uur verzamelen we ons bij bezoekerscentrum Dordrecht. Geen mondkapjes op tijdens de wandeling, de open lucht geeft afdoende bescherming. Minimale kans dat de corona ons hier achtervolgt. Gewapend met verrekijkers, een telescoop en camera's gaan we eerst even richting Zuilespolder. Al gauw de eerste leuke waarmemigen, een spotvogel op afstand in de bosschage, heel ver weg een visarend op een dode boomtop. Fijn dat we een telescoop bij ons hebben. Met mijn nieuwe camera lukt het me amper om de rover in beeld te krijgen. Veel te ver en trillende lucht van de warmte. Tot onze grote verrassing stuiten we op een aardige groep koereigertjes, die vrolijk tussen de koeien scharrelen. Ze doen helemaal hun naam eer aan. Ruim de tijd nemen we om dit schouwspel te zien. We wanen ons even in Spanje of Frankrijk. Maar de koereiger zien we steeds meer in ons eigen mooie Nederland. 
Met het pondje gaan we vervolgens een wandeling maken in het gebied Kikvorrsch of Otter (hetgeen valt onder de Sliedrechtse Biesbosch). Voor meer info, klik op de volgende link: Biesbosch nu. Een schitterend gebied. Wil je niet verdwalen, houd dan steeds rechts met wandelen. Natuurlijk komen we voor de vogels, maar in deze tijd laten die zich minder zien. veel vogels in de rui of bereiden zich stiekem alvast voor op de naderende vogeltrek. Toch leuke waarnemingen. Tijdens de wandeling zien we veel interessante insecten, die allemaal op naam worden gebracht door Marianne. een aardhommel koningin, gewone oeverlibel, stadsreus, bosbijvlieg, soldaatje. Maar ook vlinders, waaronder de dagpauwoog en heel veel witjes (geaderde). En een schitterende barnsteenslak. Een groene specht laat van zich horen. En een gekraagde roodstaart laat nog eens zien hoe mooi hij is. We zien en horen zwartkopjes, grote bonte specht en een overvliegende buizerd.

Biesbosch 10Het is enorm genieten. Stan had dit gebied al eens eerder met een kano verkend. En nu op het droge blijkt deze tocht minstens net zo mooi.

Heerlijk om weer in de natuur te kunnen rondscharrelen en in ieder geval een helder kijkend oog. En met hele fijne mensen, allemaal even enthousiast voor al wat leeft en groeit. In het voorjaar komen we vast hier nog wel een keertje terug. Voor een overzichtkaartje, klik op de volgende link: De Biesbosch.

Biesbosch 29

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­