­

Struikrietzanger 2Zaterdag 6 juni al vroeg uit de veren. Al dagen wordt er een struikrietzanger waargenomen in Voorschoten. Meestal spring ik niet op voor vogelalerts in het land, maar onder de rook van Leiden zo'n waarneming! Die laat je niet aan je voorbij gaan. Bepakt met kijker en camera (mijn trouwe Olympus) rijd ik naar een vogelgebied vlakbij Kasteel Duijvenvoorde. Ik parkeeer mijn auto tussen andere mobiele voertuigen van mede-vroege-vogels en kom al gauw de eerste enthousiaste vogelaars tegen."Zit ie er nog?" is mijn vraag. Ik krijg een bevestigend antwoord en wandel rustig het pad af. Al gauw zie ik een groepje mannen (ja hoor, echt alleen mannen, geen enkele vrouw) staan, gewapend met telescopen en camera's. Voor ik bij het groepje kom, hoor ik de struikzietzanger al zingen. Gisteren nog even geoefend op de app. Onmiskenbaar, het vogelbeest zit er nog.

Op zich geen spectaculair vogeltje om te zien, maar de zang is prachtig en het beestje is zeker geen alledaagse verschijning. Wel hoor ik van iemand dat er momenteel drie struikies in Nederland worden waargenomen.
Ik krijg de birdie mooi in beeld op mijn Olympus. Ik maak heel wat foto's. Het beestje vliegt steeds heen en weer, dan weer op een elektricitetiskabel, dan weer in het riet, dan weer in een struikje. Grappig om te zien dat niet alleen de vogel steeds heen ern weer fladdert, ook de vogelaars, inclusief ikzelf, bewegen vrolijk mee. Steeds maar weer proberend om een mooi plaatje te maken. Luuk Punt heeft eerder deze week een prachtige opname gemaakt. Via de volgende link kun je meegenieten: video struikrietzanger

Ik heb genoten van deze ontmoeting. Na een uurtje wandel ik weer naar de auto. Een zwartkopje fluit me uit. In de verte komen donkere wolken aan. Mooi op tijd dus om thuis aan de koffie te gaan en de resultaten van mijn foto-opnames te bekijken en bewerken.

Struikrietzanger 1

 

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­