­

Met Fogol naar de Marker Wadden

Kleine plevierZondag 2 juni 2019 ben ik, samen met nog 9 andere enthousiaste leden van de KNNV Leiden, naar de Marker Wadden geweest.
Een goed voorbereide excursie, verzorgd door het bedrijf Fogol, onder leiding van Debby Doodeman. Vanaf ons verzamelpunt in Leiden rijden we rond negen uur richting Enkhuizen. We komen mooi op tijd aan en schepen ons in rond kwart over tien op de imposante zeilboot De Schuttevaer.
Ik ben bewapend met een verrekijker en mijn Olympus camera, vandaag voorzien met een zoomlens (300 mm). Keurig op tijd vaart de Schuttevaer richting de Marker Wadden. Onderweg krijgen we een lezing aangeboden van Debby. De ontstaansgeschiedenis van dit unieke gebied. Na afloop nog een lekker broodje en dan aan land.
Ik ben direct onder de indruk van dit nieuwe natuurgebied. De moerasandijvie staat prachtig in bloei. Ook andere wilde planten laten zich mooi zien. Maar natuurlijk kom ik voor de vogels. En die zijn er volop. Vooral heel veel kokmeeuwen en visdiefjes. Maar ook een groepje casarca's (overgewaaid uit Duitsland?), ijseend, krooneend en tureluur. Een verdwaalde grutto, veel kleine plevieren en bontbekjes. Moeilijk om ze uit elkaar te houden. Het gele oogringetje van de kleine plevier geeft houvast. Een IJseendrietgors laat zich horen. Een aantal gele kwikstaartjes vliegt tussen de gele moerasandijvie. Zoeken maar! Heerlijk genieten. De weersomstandigheden zijn uitzonderlijk, warm weer (25 graden), veel zon en weinig wind. Dat maak je hier niet vaak mee. Ik maak de nodige foto's en van de excursieleiders krijg ik veel informatie over dit gebied. In een jaar tijd heeft dit natuurgebied zich al heel mooi ontwikkeld. Van een kale vlakte nu al een afwisselend landschap met kreekjes tussen de zandplaten in. Nu maar hopen dat het natuurgebied niet te veel wordt ontdekt door toeristen.
Rond drie uur in de middag verzamelen we ons weer op de boot. Krijgen een lekkere kop soep aangeboden en wisselen onze ervarngen uit.
Via de volgende link nog wat meer informatie over dit ontwikkelingsgebied: de Marker Wadden. Natuurmonumenten over de Marker Wadden.
En wil je nog wat foto's zien, klik dan op de volgende link. Fotoalbum Marker Wadden.
Veel lees- en kijkplezier en Fogol, bedankt voor de excursie en tot volgend jaar!

 

 

 

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­