­

Op bezoek bij het Oostvaardersveld

BlauwborstEen van mijn favoriete plaatsen is toch wel de Oostvaarders Plassen, oftewel de OVP. Hoewel dit gebied in de loop van de decennia behoorlijk zijn karakter heeft gewijzigd, blijft het een heerlijk vogelparadijs. Wel hebben de grazers het landschap behoorlijk veranderd. Veel gebieden zijn nu kaal, aangevreten en saai. Maar gelukkig, het grootste deel is nog steeds boeiend. Zaterdag 6 april ben ik met de VWG van de KNNV Leiden in dit gebied geweest. Eerst hebben we de Grote Praambult bezocht. Helaas nog aardig in de mist, maar tussen alle (50) grijstinten heen, zien we toch een in een kijkersbeeld 18 grote zilverreigers. En op een van de elektriciteitsmasten is een slechtvalk druk bezig een nest te maken. Een eenzaam, nog niet afgeschoten hert rent van noord naar zuid. Wij rijden met onze auto's richting noord, naar de Kleine Praambult. Die beklimmen we niet, want de mist lijkt nog dichter te worden. We gaan een prachtig gebied in, het Oostvaardersveld. Een aanrader voor iedere natuurliefhebber. We lopen op een prima pad, omgeven door tal van bomen en struiken, worden verrast door heel veel zingende vogels. Tjiftjaf, fitis, matkopmees, winterkoning, roodborst en zwartkop. In de verte cirkelt een buizerd en al gauw stuiten we op de eerste blauwborst. Op deze dag zullen we er uiteindelijk nog velen zien. We stuiten op een plek waar een bever aardig aan het knagen is geweest. En over de vele waterplassen schieten de boerenzwaluwen over het water. Gelukkig, die zijn weer heel thuisgekomen vanuit hun winterverblijf in Afrika. Een cirkelende bruine kiekendief laat zijn aanwezigheid ook even zien. Maar we zien deze dag nog veel meer. Vlakbij het bezoekerscentrum aan de Knardijk hoor ik het geluid van nog een zwartkop. Aanvankelijk telden we deze waarneming als tuinfluiter, maar dat werd afgevinkt door waarnemingen.nl. Langzaam schijnt de zon steeds meer door de mist. In de neerdalende zonnestralen zien we een prachtig mannetje roodborsttapuit.

TZeearendijdens onze culinaire en sanitaire stop in het bezoekerscentrum wordt door sommige van ons de eerste gekraagde roodstaart gezien. Helaas niet door mij, ik was net op een andere plek druk in de weer. Maar de zeearend, mooi opgemerkt door Anke Burgers, weet ik wel door mijn scopie en mijn mobieltje vast te leggen. Wat een groot beest.

We rijden nog even verder de Knardijk op, gaan even naar de eerste kijkhut van de OVP, de Grauwe Gans, maar daar zien we niet veel extra's meer. Wel een groepje wadende kluten, een enkele pijlstaarteend en de nodige slobeenden. De cetti's laat zich ook hier weer horen. Wat maakt dat beest toch een enorme herrie. Maar zien krijg je dat vogelbeest zelden.
Op de terugweg nog even een stop langs de Oostvaardersdijk. Zijn dat geen baardmannetjes in het riet. Nee hoor, een paartje rietgorzen laat zich vrolijk bekijken. Dan terug naar huis, helemaal voldaan. Wat is het vogelen toch een heerlijke aangelegenheid. Kan er nooit genoeg van krijgen.
Herman de Tollenaere heeft ook een verslag gemaakt, te vinden via de volgende link: verslag excursie.

Beversporen

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­