­

Op bezoek bij Natuurmonumenten

P3237052Ons land kent zo veel mooie natuurgebieden. Soms kleine postzegeltjes in het landschap, dan weer uitgestrekte gebieden, waar je heerlijk in kunt (ver)dwalen.
Een van die prachtige natuurgebieden vind je op de grens van Hoord-Holland en Utrecht: de 's-Gravelandse buitenplaatsen.
Op zaterdag 23 maart zijn we met tien man (en vrouw) naar deze prachtige buitenplaatsen geweest.
Onder leiding van Theo en mij hebben we een prachtige wandeling gemaakt in Hilverbeek-Spanderswoud. Ondanks het grijze weer hebben we genoten van de vele grote bonte spechten, de als maar tetterende boomklevers, de omhoog kruipende boomkruipers (met het liedje "zit achter de boom"), de roepende koolmezen en nog heel veel meer.
Als we bij de parkeerplaats onze auto's parkeren, weet Marlies al direct twee appelvinken te spotten. Helaas niet voor ieder op het netvlies geplakt, maar een wegfladderend silhouetje heeft bijna iedereen wel gezien. Gelijkertijd horen we direct al de roep van de boomklever, een vrolijk zingende zanglijster en een hamerende grote bonte.
En ja hoor, de tjiftjaf, voor velen van ons de eerste dit jaar, laat zich horen. Nog heel vaak zullen we dit alsmaar herhalende geluid gaan horen de aankomende tijd. Als je dit geluid hoort, weet je zeker dat het voorjaar is begonnen. We lopen een prachige, door Natuurmonumenten aanbevolen wandelroute af en regelmatig staan we even stil om te luisteren naar de vele geluiden van de bosvogeltjes. Roodborst, koolmees, pimpelmees. Maar het meest worden we getrakteerd op de roffels van de grote bonte specht en de alsmaar roepende boomklever. We hopen natuurlijk tussen al die geluiden ook het signaal op te vangen van een zwarte specht. Ja, die moet hier ergens zitten. Maar waar? Het schuwe beest laat zich vandaag helaas niet zien. Wel horen we een heel bijzonder roepje. Arthur neemt het geluid op en verspreid het via de WhatsApp naar een aantal erkende vogelspecialisten. Later krijgen we van René van Rossum uitsluitsel, het is het geluid van ..... een gaai!
Wat kunnen deze vogels knettergekke geluidjes produceren. Menig vogelaar wordt door hun geluiden op het verkeerde been gezet. Dus, helaas, niet het geluid van een zwarte specht.
Een van de mooiste waarnemingen is toch wel een koppel mandarijneendjes. Die verwacht je toch niet? Een paar bewijsfoto's zijn gemaakt. Prachtie eendjes, mogelijk escapes?

Ad weet nog een kleine zilverreiger te spotten op een van de vele mooie uitzichtpunten.

Na ruim twee uur gaan we even een stop maken in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. We verorberen in het aangrenzende restaurant de royaal aangeboden appeltaart (met slagroom?) en drinken een heerlijke warme bak koffoe. Nog even snel een sanitaire stop, want ik houd een strak tijdschema aan: hup, hup, op weg naar Gooilust.

P3237051Gooilust is ook een prachtig gebiedje, een soort pijpenla in het landschap, met prachtige doorkijkjes, knoestige oude beuken en berken, slingerende paden en aan het eind een prachtig kijkpunt op een opgeworpen hoogte. Wat vogels betreft overheerst het geluid van de duidelijk aanwezige zwarte kraaien. Ze lijken het bosgebied te regeren. Verder fladderen er overal houtduiven op. Onderweg komen we ook nog een aantal glanskopmeesjes tegen. En in de verte weet een koppel ooievaars op het nest in een paar seconde een liefdesritueel te tonen. Schaamteloos onder het toeziend oog van de nodige bosvogels en ... vogelaars.

We hebben enorm genoten van deze excursie. Leukste waarnemingen zijn toch wel de mandarijneendjes, de jagende sperwer, de appelvinken en de glanskopjes.
En de gaai heeft ons heerlijk op het verkeerde been gezet, nee nee, het geluid was niet van de zwarte specht, gewoon een nummer van het uitgebreide repertoire van de gaai.
Weer een geluidje geleerd.

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­