­

KlapeksterDe weersvoorspellingen waren al dagen niet gunstig, maar op zaterdag 9 maart keek ik om 6.00 uur even naar buiten om te zien hoe het weer live was. Het viel mee, de regen van de afgelopen nacht was weggetrokken naar het oosten en de wind was wat afgezwakt. Buienradar gaf een hoopgevend berichtje, slechts een kort buitje rond 8.30 uur de rest van de ochtend droog. Hoera, het lopen door de duinen wordt vast aangenaam!

Rond half negen in de ochtend verzamelen wij ( 9 leden van de KNNV Leiden) ons bij Hotel Duinoord in Wassenaar. Vanaf de parkeerplaats wandelen we een afgesloten duingebied in, de Meeuwenhoek, Voor deze ochtend hebben we een vergunning gekregen van Dunea. We wandelen door afwisslende gebiedjes, dan weer droge duinen, dan weer rondom een infiltratieplas, hoge duintoppen, afgewisseld door zandverstuivingen. De wind voelt soms koud aan, maar de boomleeuweriken zingen ons uitbundig toe. Dan is het toch al weer gauw genieten. Op allerlei plaatsen horen we het geroffel van de grote bonte specht. De kleine bonte laat zich vandaag niet zien. Wel zo'n 35 andere soorten vogels, waaronder staartmezen, groenlingen, goudhaantjes en ander klein spul. Maar ook de grote zaagbek, aalscholver, buizerd en scholekster laten zich horen en zien. De mooiste waarneming is de klapekster, die hier al geruime tijd verblijft Hij laat zich prachtig bekijken. Anke Burgers weet de vogel mooi te fotograferen, ondanks de grote afstand. 

We hebben genoten van deze excursie, wat is het duinlandschap ongelofelijk mooi. Duinen staan bij mij hoog op de lijst favoriete landschappen.
Je komt altijd wel iets bijzonders tegen, zoals de speldenprikzwammetjes, gefotografeerd door Anke Burgers.
Wederom genoten van deze excursie, georganiseerd door de actieve vogelwerkgroep van de KNNV Leiden.
Voor een leuk verslag van deze excursie verwijs ik graag naar de Blog-pagina van Herman de Tollenaere.

Speldenprik

 

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­