­

kleine trapAl zeker tien dagen kwamen de alertjes binnen in mijn mailbox: kleine trap (Tetrax tetrax), waargenomen in de buurt van Hillegom. Nou ben ik niet iemand, die dan direct in de auto springt en met veel te hoge snelheid de weg op sjeest, maar ik werd toch wel wat onrustig. Dus heb ik besloten om mijn vogel- en fotografievriend Harry maar eens te bellen, of hij samen met mij deze bijzonderheid zou willen 'betrappen'. We maakten een afspraak en op vrijdag 15 februari stonden we samen langs een doorgaande weg in De Zilk oog in oog (met nog zo'n zes-tal vogelaars) met  .... de kleine trap. Geweldig!

Natuurlijk ratelde al gauw de camera van Harry en ook ik probeerde met behulp van mijn nieuwe hulpstuk (de digitale camera op de lens van mijn telescoop gekoppeld) wat foto's te maken van deze schuwe vogel. Maar wat zat het beest ver weg. En dan nog tussen de grijsbruine akkerstronken, af en toe even op een groen stuk (hoera, wat gras). Ik heb een bescheiden bewijsplaatje weten te maken. Gelukkig is Harry, onze hoffotograaf van de KNNV Leiden, er beter in geslaagd om wat foto's te maken. Onder dit artikel zie je een paar unieke foto's van hem. Voor Harry en mij al met al toch wel een bijzondere ervaring. In de Randstad zo'n zeldzaamheid En het vogelbeest blijft zowaar weken lang op dezelfde plek zitten. Er hebben zich vast al honderden vogelaars gemeld, om ook vanaf deze landweg door het bloembollengebied deze 'loopvogel' te zien. Ja, hij kan wel vliegen, maar dat moment weet alleen Harry vast te leggen. 

Een heel bijzondere ontmoeting met de kleine trap. Toen we weggingen, was de groep belangstellenden al aardig gegroeid richting 20 man (en vrouw!), En dat op een gewone werkdag in een bruisende Randstad. Lees ook het aritkel van vroege vogels, de kleine trap in Nederland.

Na afloop van dit avontuur smaakte de koffie met appelgebak toch wel extra lekker.

Kleine trap2

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­