­

Wel gekruiste bekken, maar geen hop!

Wilde zwaanIk kijk er altijd al maanden naar uit, Dutch Birding Texel is een jaarlijks terugkerend evenement voor enhousiaste vogelaars. Ruim een weekend lang lopen er dan weer heel veel vogelliefhebbers op het prachtige eiland Texel. Gewapend met telescopen, verrekijkers en soms zeer professioneel camerageweld. Samen met mijn zoon Sander arriveren we op vrijdag 13 oktober (jawel, vrijdag de dertiende!!) in de namiddag ons vriendelijke onderkomen in De Cocksdorp. We hebben ons beide aangemeld bij de app (Texels bird alert) en lezen al de waarnemingen die gedaan zijn. Toe maar, hop, grauwe franjepoot, bladkoning, roodhalsgans en .. kruisbekken. Zullen wij deze soorten ook treffen?

Zaterdagmorgen melden we ons bij Vogelinformatiecentrum Texel, waar we welkom worden geheten door o.a. Marc Plomp en Jos van der Berg. Met Jos zullen we een vogelsafari meemaken. Volgepakt in een busje (omgetoverd tot een soort landrover) rijden we naar verschillende plekken. En ja hoor, al gauw hebben we een grauwe franjepoot in beeld.

 

En we staan ook al gauw oog in oog met een roodhalsgans (wel heel ver weg hoor). Brandganzen en grauwe ganzen laten zich ook prima spotten. Onderweg weten we de gemelde wilde zwaan in de kijker te krijgen. We rijden verder en komen bij een punt waar al een paar dagen kruisbekken worden waargenomen. Zelfs grote kruisbekken, een stuk zeldzamer! We zien wel wat silhouetjes in de bomen, ja dat zijn kruisbekken. Allemaal vrouwtjes, weinig kleur, maar toch. De grote kruisbekken laten het even afweten. We zijn niet de enige die kijken, tientallen vogelspotters staan met hun telescopen gericht op de kruisjes. Ikzelf ben nog niet zo verrukt, niet goed te zien, alleen maar vrouwtjes? De gekleurde mannetjes zijn toch veel mooier? Kijk, roept er iemand. Daar zit een mannetje. Ik zie helaas niets. Maakt niet uit, de omgeving alleen al is de moeite waard.

SneeuwgorsVoor we onze safari aflsluiten, gaan we nog even naar het strand nabij de vuurtoren van Texel. Al snel nadat we de auto hebben geparkkerd op de parkeerplaats wandelt daar rustig tussen de auto's een prachtig gekleurd mannetje sneeuwgors. Er worden heel wat foto's afgeschoten, ook ik waag een poging met mijn eenvoudige canon cameraatje.Voldaan stappen we weer in de auto en rijden terug naar het vogelinformatiecentrum. Zoals gebruikelijk tellen we nog even alle soorten, we komen tot een mooi aantal: 46 soorten.

In de middag gaan Sander en ik nog even naar de plek van de kruisbekken. We willen ze allebei nog wat beter zien. En met succes, zo'n negen stuks laten zich prima bekijken. In één kijkerbeeld zie ik drie kruisbekken. Best wel kleine vogeltjes, ik had ze veel groter geschat. We wandelen nog even door het bosgebiedje en keren daarna naar ons appartementje. 's Avonds lekker eten bij de Griek in De Koog.

Zondag staat in de ochtend in het teken van een ochtendexcursie, verzorgd door het vogelcentrum. We wandelen naar de dijk en zien o.a. een kanoet, pijlstaarten, wulpen, een tapuit op het taluut van de dijk. Verder heel veel ganzen, waaronder ook rotganzen. Op de zandbank in de verte zeehonden.

Grauwe franjeIn de middag gaan we naar De Tuintjes, een bekend gebied bij vogelaars. Daar zou een hop zitten, weliswaar niet compleet, want hij mist een staart. Helaas mis ik niet alleen zijn staart, maar het hele vogelbeest. Ja, hij was hier net nog ... We wandelen door het duingebied vol duindoorns en andere heesters, maar weinig vogels. Vorig jaar om deze tijd vlogen de goudhaantjes tussen je benen door, nu niet een. Wel baardmannetjes en .... een sperwergrasmus?? Nee hoor, het blijkt een tuinfluiter te zijn. Ook een leuke waarnemning voor deze tijd van het jaar. We zien nog een sperwer, maar verder weinig roofvogels. Te mooi weer, boven de 20 graden, de vogels zijn net mensen, niet te veel bewegen, maar lekker luieren en van de zon genieten. Laat die vogelaars maar speuren. 
In de avond eten we heerlijk in De Twaalf Balcken in Den Burg.

Maandag is onze laatste dag op Texel. We besluiten om naar de Slufter te gaan. Vooral Sander wilde graag dit unieke gebied bezoeken. En het is de moeite waard. Bij aankomst zien we al direct een vrouwtje blauwe kiekendief. Wat heerlijk, om deze steeds zeldzamer vogel te zien. We gaan dwars door het moerassige gedeelte naar de zee. Al gauw verdwalen we in een doolhof van kreekjes en moerasjes. We zien geen strandleeuweriken (die zitten hier vaak), maar wel bonte strandlopers, drieteenstrandlopers, zilverplevier, bergeend, bontbekjes en nog heel wat ander spul. Wat een rijkdom om in dit gebied te zijn. We genieten hier een paar uurtjes. Maar dan, helaas, we moeten terug naar huis. We nemen de boot van half een en zien het prachitge eiland Texel steeds kleiner worden. Dag Texel, tot volgend jaar, en dan wel een hop. Hop, hop.

Blauwe kiek

Pestvogels ringen op Vlieland

 • Pestvogel

  Pestvogel

 • Pestvogel 2

  Pestvogel 2

 • Pestvogel 3

  Pestvogel 3

 • Pestvogel 4

  Pestvogel 4

 • Pestvogel 6

  Pestvogel 6

­