­

RoodmusVogels kijken is een van mijn vele hobby's. Reeds op mijn tiende jaar werd ik aangestoken door het vogelvirus. Ik zat toen in klas 6 en had het geluk om een onderwijzer te hebben die een enthousiast vogelliefhebber was.In de les vertelde hij vaak welke vogels hij had gezien. Rond de school was een prachtige groenstrook, waarin regelmatig bijzondere vogels zaten. Meester Slagter (zo heette de hoofdonderwijzer) wees ons in de les vaak op de aanwezigheid van vlaamse gaaien, eksters, vinken en zelfs goudvinken in de struiken. Helaas ging mijn aandacht in de les toen meer uit naar de vogels in de struiken dan aan de lesstof in de klas. Ik heb klas 6 toen nog maar eens gedaan.

Natuurlijk lid geweest van de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Heel wat mooie natuurgebieden rond Den Helder hebben we toen bezocht, waaronder mijn favoriete vogelgebied: het Balgzand. Wat is dat een mooi natuurgebied: (link naar website). Rond mijn 17e ging ik in Leiden wonen en sloot me direct aan bij een aantal vogelverenigingen. Zo heb ik jaren vogels geïnventariseerd in Berkheide, een duingebied nabij Katwijk. Verder heb ik ook lange tijd vogels in kaart gebracht in het polderpark Cronesteyn (Leiden). Momenteel ben ik lid van een aantal vogelverenigingen, zoals de Vogelwerkgroep Zoetermeer (http://www.vwgzoetermeer.nl/), Vogelwerkgroep Koudekerk Hazerswoude (http://vogelsrijnwoude.nl/) en ben lid van de KNNV te Leiden.Vogels kijken vind ik een heerlijke ontspanning, boeiend en afwisselend. En daarbij kijk ik niet alleen naar vogels, maar ben net zo geïnteresseerd in planten, dieren en al het andere wat leeft en groeit.

Samen met een aantal medebelangstellenden ga ik regelmatig naar natuurgebieden in de omgeving van Leiden. Zo ga ik graag naar de duinen van Katwijk en Noordwijk, naar De Wilck bij Zoeterwoude, naar het Groene Hart van Zuid-Holland of naar de Oostvaardersplassen. Soms neem ik mijn zoon Sander mee, die heeft ook steeds meer interesse in de vogels. Een heerlijke hobby! Wat heerlijk dat je via Internet zo veel leuke verslagen van medevogelaars kunt lezen. Iedere dag ontvang ik van Adri de Groot zijn vogeldagboekverslagen. Ik kan iedereen aanraden lid te worden van zijn dagboekverslagen (zie: http://www.vogeldagboek.nl/). De topfotografen Simon Post en Marcel van Tol leveren ook prachtige foto's. Ik heb toestemming gekregen om van deze topfotografen foto's te plaatsen. De foto's van René van Rossum mag ik ook gebruiken, een vogelvriend, die ik al vanaf mijn twintigste ken.

Ontspanning

Starrevaart.jpg

Verwondering

AWD.jpg

Uitnodigend

Elstwout.jpg

Afwisselend

Meijendel.jpg
­