­

Verslag excursie Panbos (Pan van Persijn) 23 februari 2025

Panbos

Zowaar een keertje met de fiets rijd ik op zondag 23 februari naar het startpunt van de KNNV-excursie, bij uitzondering dit keer bij Station De Vink. Op het programma staat een bezoek aan de Pan van Persijn (Panbos, Katwijk). Het weer is acceptabel, nog wel grijs (dat kennen we al vanaf de afgelopen tijd maar wel droog. Een aangename temperatuur, dus niets te klagen. Er zijn al een paar deelnemers op de verzamelplek. Voor deze excursie hebben zich ruim twintig deelnemers aangemeld, maar door de heersende griepgolf hebben een paar mensen afgezegd. Met zestien mensen gaan we vandaag wandelen door het Panbos en een stukje Berkheide. Een aantal deelnemers is met de fiets naar het Panbos gereden. Echte die hards! Rond de afgesproken acht uur is iedere vierwiel-deelnemer aanwezig. Kort leg ik even het programma van de ochtend uit. Stan van der Laan zal de route leiden. Daarna stappen we de auto in en rijden naar de afgesproken plek. Een verrassende route, want overal zijn wegwerkzaamheden. Gelukkig weet Google Maps daar wel raad mee. 

 

EkeAangekomen bij de ingang van het Panbos staan de overige sportieve deelnemers al klaar om de groep deelnemers te versterken. Voor we gaan wandelen stelt Stan voor om eerst gewoon even te luisteren naar de vogelgeluiden rond de parkeerplaats. Dat levert al direct een aantal soorten op. Zanglijster, boomklever, roodborst en … pink, pink, pink, de vink. In de verte het geroffel van de grote bonte specht en heel ver weg het geluid van de grote lijster? Ik vraag nog even of er nog speciale wensen zijn op het gebied van de vogels. Duidelijk wordt gevraagd om goudhaantjes, misschien een ijsvogel? Ik hoop op de kleine bonte specht. Die is de laatste dagen hier waargenomen.
We volgen onze ervaren navigator Stan en horen tijdens de wandeling van alle kanten pimpelmezen, koolmezen en vinken. De grote bonte specht laat zich een paar maal goed zien. Rond deze tijd hebben de spechten het druk met elkaar. Territoria worden bepaald. Wilde achtervolgingen tussen de bomen getuigen ervan. Het aantal soorten vogeltjes dat we zien valt wat tegen. Niet verbazingwekkend, want deze winter lijken veel vogels uit het hoge noorden weg te blijven. Misschien dat door de steeds zachtere winters (ook in Scandinavië) veel vogels besluiten om de gevaarlijke reis naar het zuiden (en weer terug) maar eens over te slaan. Nu merk je hoe belangrijk het is om je niet alleen te richten op de vogels, maar ook verder om je heen te kijken naar andere soorten. En wat geweldig dat we dan Eke van Batenburg bij ons hebben! Regelmatig wijst hij ons op de toch ruim aanwezige paddenstoelen. Voor mij een wereld van verwondering en vol geheimzinnigheid. Gelukkig krijgen we bij de ontdekte soorten steeds boeiende uitleg over de soort, de kenmerken en specialiteiten. De ogen van de excursiegroep gaan zich steeds meer richten op de grond, speuren tussen struiken, rond boomstronken en onder gebladerte. Namen komen voorbij als papierzwam, gekraagde aardster, peperbusje, duindoornvuurzwam. Warempel meer paddenstoelensoorten dan vogelsoorten. Geweldig toch! En paddenstoelen vliegen niet weg. 

We wandelen ondertussen een gedeelte van Berkheide binnen. Komen langs wat waterplassen, slootjes. Natuurlijk de aanwezigheid van kuifeenden, maar ook een verdwaalde tafeleend, twee dodaars en natuurlijk grauwe ganzen. Wat een mooi afwisselend gebied bezoeken we toch. In een van de struiken langs het pad vallen ineens wat groenlingen binnen. Een prachtig mannetje laat zijn kleuren mooi zien in de steeds meer doorkomende zon. De grijze lucht maakt plaats voor een veel mooiere kleur: blauw. Verderop ontmoeten we een groep goudhaantjes. Gelukkig, die hadden we genoemd als wensvogeltje. Acrobatisch slingeren de goudjes zich om de zaadjes van elzen en andere bomen. Maar leg die maar eens vast op de camera. Ik doe mijn best. Er wordt op stroopwafels getrakteerd tijdens een korte pauze. Na een tijdje lopen we verder. Ondertussen al meer kilometertjes afgelegd dan wat voorgesteld, dus nu terug. Niet te snel, want iedere keer weet Eke ons weer te verrassen met een nieuwe soort paddenstoel. Kopergroene bekerzwam, geweizwammetje. Hugo noteert zich een hoedje! 

groenlingDan opeens gebaart Stan dat we stil moeten zijn. Horen we niet in de verte een grote lijster? Jazeker, wel ver weg en goed verstopt blijkt deze prachtige zanger aanwezig te zijn. Tussen heel veel takjes in een bomenrij ver weg blijkt deze zich wat te verstoppen. Niet één, maar twee. Een paartje? Wie zal het zeggen. Maar toch door velen van ons gezien. 
We vervolgen onze weg naar de uitgang. Ondertussen al 36 vogelsoorten op de waarnemingslijst. Een respectabele lijst met waargenomen paddenstoelen maakt de lijst compleet. Aan het eind van onze afgelegde route overleggen we nog even of ieder meegaat om in het restaurant nog even wat te drinken en gezellig na te praten. Een klein groepje haakt af. Die gaan met de auto richting Leiden. De rest besluit nog even om de excursie culinair af te sluiten.

In een gezellig overdekt terras bij het restaurant wordt onder het genot van een kop koffie of thee terug gekeken op een geslaagde excursie. Ieder heeft enorm genoten van dit prachtige gebied, de vogels, de paddenstoelen en vooral ook van het gezellig samen beleven en genieten van al het moois om ons heen. Rond één uur wandelen we naar de auto’s en de tweewielers. Onder een steeds blauwere lucht en voorjaarsachtige temperatuur sluiten we deze dag voldaan af. De ijsvogel helaas niet gezien. Het goudhaantje gelukkig wel. Op naar de volgende excursie (Heidestein).

 

 

 

­